Johan Knoff
Det 20. århundre, mitt århundre
Det 20. århundre, mitt århundre
Krig og barndom
De siste ti årene har Johan Knoffs barndom under krigsårene vært utgangspunkt for hans kunstproduksjon. På LNM viser han en serie materialbilder; malerier med malingstuber, blikkleker og annet limt inn i malingen. I verkene referer Knoff til andre verdenskrig og de som ledet storkrigen i Europa, til intellektuelle personligheter fra det 20-århundre og kunsthistorien. For eksempel kjenner man igjen figurer fra Gustav Courbets kjente maleri «Steinhuggerne» i ett av verkene. Courbet var kanskje den fremste realisten innen malerkunsten, og istedenfor å male opphøyde motiver, beskrev han fattige arbeidere og bønders hverdagsliv. Referansen til verket «Steinhuggerne» får et ekstra lag med mening i Knoffs maleri, i og med at Courbets maleri ble bombet sønder og sammen under den massive bombingen av Dresden mot slutten av andre verdenskrig.
Knoff hadde i stor grad en utrygg barndom, med en usikker bosituasjon og fattigdom, særlig under krigen da faren som jobbet som ingeniør i USA ikke lenger kunne sende penger, og med en mor som var alene med fire sønner. Denne verksserien er en måte å bearbeide barndommen og krigsårene på. Samtidig blir verksserien et portrett på det århundret han vokste opp i, og også har levd i, i det meste av sitt voksne liv.
I verkene bringer han også inn elementer fra modernismen. Gjennom sin studietid under den danske kunstneren Richard Mortensen lærte han å legge inn noe klarhet, for å stramme opp i kaoset, for å gjøre det lettere å ta inn. Dermed kan man blant annet kjenne igjen inspirasjon fra minimalisten Ellsworth Kellys fargesterke ruter, men hos Knoff ligger de utenpå et ellers ekspressivt maleri.
Utstillingen starter med et tidlig verk av Johan Knoff, som ble påbegynt i hans studietid på 60-tallet i København, og ferdigstilt i 1975. Slik peker også utstillingen tilbake på et langt kunstnerskap som har vært i stadig utvikling, og som fortsatt er høyst aktivt. Det siste året, i sitt 88. år, har Johan Knoff hatt hele tre separatutstillinger.
_____________________________________________________________________________
Johan Knoff (f. 1935, Ringsaker) studerte på Statens Kunstakademi i Oslo (1961-63) under Reidar Aulie og på Kunstakademiet i København (1963-66) under Richard Mortensen. Knoff bor og jobber i Oslo.
I sin lange kunstnerkarriere har Knoff hatt mange separat- og kollektivutstillinger i inn- og utland. Sentrale separatutstillinger inkluderer UKS (1967, 1968), Oslo kunstforening (1971, 1999), Bergen Kunstforening (1972, 1985), Trondheim kunstforening (1972, 1985), Kunstnerforbundet (1975, 1980) og Kunstnernes Hus (1981). Blant kollektivutstillingene finner vi Henie Onstad Kunstsenter (2015), Høstutstillingen (1975, 1977-79, 1981), Kunstbanken i Hamar (2009), Kunsthall Charlottenborg (1964), Galleri F15 og La Cité internationale des arts, for å nevne noen. Knoff har vært på residency en rekke ganger på Cite Internationale des Arts i Paris og Skandinavisk Forening i Roma.
Verkene hans er innkjøpt av en rekke norske samlinger, blant annet Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur, Norsk kulturråd, Norges Bank, Tønsberg Kunstforening, Tangen-samlingen. Christen Sveaas’ kunststiftelse, Norsk tipping, Sør-Trøndelag fylke, Hedmark fylke, Oppland fylke, Akershus fylke, Distriktshøgskolen og Idrettshøgskolen i Lillehammer.