Håkon Bleken
Håkon Bleken

Jeg husker at det var fint vær ute, utsikten over byen var formidabel i vårlyset, noe som selvsagt har forplantet seg til bildet. Det er meget intuitivt malt, det er fremkommet trinnvis, og absolutt ikke beregnet i særlig grad. Men som så ofte ellers med bildene mine, er den siste fasen avgjørende, og jeg husker det godt – skyen som samtidig kan være en by, de sorte flatene som ble lagt under, og hvordan dette ble forbundet med hverandre gjennom den blå fargen.

Bildet er også resultat av en god del flaks, selvfølgelig. Jeg hadde for eksempel absolutt ikke tenkt på å ha noe dødninghode der, det oppsto av seg selv gjennom formenes møte, og det var bare å male inn øyehulene og tanngarden. Så bildet er vellykket slik jeg synes et maleri skal være vellykket; ved at formen bestemmer det hele, også uttrykket. Alt i en prosess spiller jo en viss rolle - været, lyset, humøret mitt der og da, anspennelsen og tilfeldighetene, den slentrende viljen og passiviteten, lydhørheten, osv.

Og for en gangs skyld lyktes det – det har blitt et vårbilde, der liv og død samspiller. Jeg er fornøyd med det.

- Håkon Bleken


Håkon Bleken (f. 1929) er en av Norges fremste samtidskunstnere. Han er representert i sentrale gallerier og museer, og har utført omfattende utsmykningsoppgaver. I tillegg har han et stort og engasjert publikum.

Håkon Bleken er født i Trondheim 9. januar 1929, og bor og arbeider i fødebyen. Siden debuten i 1951 har Bleken hatt en lang rekke separatutstillinger i landets viktigste gallerier – bl.a. Nasjonalgalleriet og Henie-Onstad Kunstsenter. Likevel ble Bleken refusert av Høstutstillingen hele ni ganger på rad som ung. Hans definitive gjennombrudd som kunstner kom i 1971 med en serie kulltegninger kalt Fragmenter av et diktatur. Bleken var festspillutstiller i Bergens Kunstforening i 1978, og i 1991 hadde han retrospektive utstillinger i Kunstnernes Hus i Oslo og i Trondhjems Kunstforening. Den store utstillingen i forbindelse med hans 70-årsdag ble vist i Trondheim Kunstmuseum, Christiansand Kunstforening og Ålesund Kunstforening.

  • Relaterte kunstnere:
  • Bleken, Håkon (Nettside)