Unge inviterte 2018
Fredrick Arnøy, Wendimagegn Belete, Ruben Eikebø, Lina Norell og Hanna Roloff
LNM markerer starten på jubileumsåret 2018 med utstillingen Unge Inviterte. Styret har i år invitert Fredrick Arnøy, Wendimagegn Belete, Ruben Eikebø, Lina Norell og Hanna Roloff til å delta. Vi har en lang tradisjon for å invitere unge nyutdannede kunstnere til utstilling og det er spesielt viktig for LNM å bidra til å gi nye stemmer i maleriet en plass i offentligheten.
Utstillingen viser noe av bredden i det yngre kunstfeltet i dag og de fem kunstnerne representerer ulike innfallsvinkler til maleriet.
Fredrick Arnøy (f. 1989 Haugesund, BFA Kunstakademiet, Kunsthøgskolen i Oslo 2016) Grunnpilaren i Arnøys arbeider er ideen om hjemmet og alt den innebærer av traumer, dagdrømmer og andre minner. Arbeidene har gjerne et fravær av mennesker, men rommer likevel spor av nærvær og aktivitet. Enkelte av maleriene er konkrete ved det å gjengi konstruksjoner og hus. Andre er mer poetiske, i form av fragmenter av et hjem eller en tilværelse i oppløsning.
Wendimagegn Belete (f. 1986 Addis Ababa, Etiopia, MFA Kunstakademiet, Universitetet i Tromsø 2017) Verkene er hentet fra en serie som blir til ved å vri, forlenge, dissekere og sette sammen egne erfaringer med symboler fra det visuelle språket til Etiopias urfolk. Gjennom improvisasjon og endringer ønsker kunstnere å skape et lerret som fungerer som et visuelt felt for betrakteren.
Ruben Eikebø (f. 1988 Ålesund, MFA Fakultet for kunst, musikk og design, Universitet i Bergen 2018) Eikebø er godt innarbeidet i både det figurative og abstrakte maleriet, og arbeider helst i begge ytterpunkt samtidig. Den reflekterende og transparente materialiteten i verkene står sentralt ettersom den direkte kommenterer konteksten rundt arbeidene. Hva er det å "se" og i hvilken grad "ser" vi? Hva er forskjellen på å se med et indre blikk og det å se med det fysiske øyet?
Lina Norell (f. 1983, Eda, Sverige, MFA Kunstakademiet, Kunsthøgskolen i Oslo 2017) Bak Norells verk ligger hennes interesse for maleriets egenskaper og et ønske om å utforske dets materiale, struktur, taktilitet og nærvær. For Norell gir maleriet en frihet til å utforske grenselandet mellom figurativt og abstrakt. Dette gir kunstneren potensiale til å formidle et visuelt rom i stadig forandring. Nærvær er viktig for Norell, både som tematikk og gjennom maleriet som et fysisk objekt i samspill med utstillingsrommet og betrakteren.
Hanna Roloff (f. 1985,Växjö Sverige, MFA Medium- og materialbasert kunst, tekstil, Kunsthøgskolen i Oslo 2017) Roloff jobber hovedsakelig med naturlig fargede tekstiler som blir til collager og bilder. Hun samler inn, ekstraherer og absorberer naturen i tekstilen. I arbeidene utforsker hun tekstilens møtepunkt gjennom teksturer, farger og form, samtidig som hun vil undersøke hva kunsten kan gjøre for naturen og mennesket.