Malere i samtale: Med begrensede midler – reduktivt maleri
Malere i samtale: Med begrensede midler – reduktivt maleri

«Malere i samtale» er et konsept der to kunstnere inviteres til å ha en åpen samtale om maleri. Hver kunstner tar med ett verk som installeres i gallerirommet til LNM. Verkene er utgangspunktet for en uformell samtale mellom kunstnere, moderatorer og publikum.

Tirsdag 17. september 2024 kl. 17.30–19.00
LNM, Rådhusgata 25 B, Oslo
Gratis inngang

Katarina Andersson og Lars Strandh arbeider begge innenfor et minimalt, abstrakt formspråk der lite er overlat til tilfeldighetene. Med få elementer skaper de tilsynelatende enkle malerier, men det en overfladisk betrakning. En begrenset palett er ikke nødvendigvis en fattig palett. Kanskje er det tvert imot slik at det komplekse finnes innenfor et avgrenset felt?

Siden begynnelsen av 90-tallet har Katarina Andersson arbeidet konsekvent med å skape romlighet utelukkende ved bruk av farge. Hennes minutiøst utførte malerier i eggoljetempera er bygget opp av utallige tynne lag med maling, som gir betrakeren en følelse av å se inn i bildet. De geometriske formene flyter ut når man går tett på slik at malerienes klarhet oppløses, og verkene endrer karrakter.

I snart 25 år har Lars Strandh utforsket et begrenset utvalg av farger i maleriene sine. De atmosfæriske, flerlags fargemaleriene er "fremkalt" av tusenvis av horisontale tynne penselstrøk, som ved første øyekast kan se ut til å være, men ikke er, monokrome. Tvert imot er det mange forskjellige farger, pigmenter og nyanser og et mangfold av matte og blanke strøk.

Kvelden starter med at vi ser på verkene som vises, mens vi mingler. Deretter setter vi oss ned for en uformell samtale der vi sammen undersøker forskjeller og likheter i måten Andersson og Strandh arbeider og tenker på. Alle som er til stede, er velkomne til å stille spørsmål og kommentere under hele arrangementet. Etterpå kan de som ønsker, bli med videre for en drink og fortsette samtalen på et serveringssted i nærheten.

________

Katarina Andersson bor og arbeider i Göteborg. Hun er har en MFA fra Royal College Of Art i London (1991) og har hatt en omfattende utstillingsvirksomhet både i Sverige og utlandet siden begynnelsen av 90-tallet. Andersson er representert av Björkholmen Gallery i Stockholm, og hun er innkjøpt av museer og institusjoner som Statens konstråd, Göteborgs Kunstmuseum, Helsingborgs Kunstmuseum, Malmö Kunstmuseum, Norrköpings Kunstmuseum, Arithmeum, Universität Bonn, Tyskland, Skåne läns landsting,Västra Götalands läns landsting og Göteborg kommune. Andersson har motatt en rekke stipender.

Lars Strandh bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved Statens Kunstakademi (1996) og har en omfattende utstillingsvirksomhet internasjonalt som siden 1995 inkluderer mer enn 60 separatutstillinger og over 200 gruppeutstillinger og kunstmesser. Strandh er representert av gallerier i blant annet München, Hamburg, Strasbourg og Nashville, og er representert i flere større samlinger som Norsk Kulturråd, Koro, Universitetet i Oslos Kunstsamling, Haugesunds Billedgalleri, Det Kongelige Utenriksdepartement, TELENOR Art Collection, Statoil, Statens Veivesen, Rothko Museum, Daugavpils, Latvia, Forum Konkrete Kunst, Erfurt, Tyskland, Sammlung Hupertz, Hamburg, Kulturnämnden Göteborg, Statens Konstråd og flere Landsting i Sverige, og han har mottatt en rekke stipender.

________

«Malere i samtale» er skapt av Rune Elgaard og Nicholas John Jones. Rune er billedkunstner som hovedsakelig arbeider med maleri. Han har en MFA fra KHIO, avdeling Kunstakademiet. Nicholas er billedkunstner og organisator. Han har en MFA fra Slade School of Fine Art, London. Han er skaper og leder av PRAKSIS som er et senter for kunst, research og læring i Oslo.

Malere i samtale: Med begrensede midler – reduktivt maleri
  • Malere i samtale: Med begrensede midler – reduktivt maleri
  • Lars Strand
    Malere i samtale: Med begrensede midler – reduktivt maleri
    • Malere i samtale: Med begrensede midler – reduktivt maleri
    • Katarina Andersson
      Malere i samtale: Med begrensede midler – reduktivt maleri
      • Malere i samtale: Med begrensede midler – reduktivt maleri
      • Lars Strandh
      • Untitled 2206
      • Akryl på lerret
      • 80x80 cm
      Courtesy Björkholmen Gallery. Foto: Jean Baptiste Beranger
      • Malere i samtale: Med begrensede midler – reduktivt maleri
      • Katarina Andersson
      • Valv
      • 2023
      • Eggoljetempera på lerret
      • 81x72 cm
      • Courtesy Björkholmen Gallery. Foto: Jean Baptiste Beranger