Malere i samtale: «I umiddelbar nærhet»
– med Vibeke Slyngstad og Jinbin Chen
«Malere i samtale» er et konsept der to kunstnere inviteres til å ha en åpen samtale om maleri. Hver kunstner tar med ett verk som installeres i gallerirommet til LNM. Verkene er utgangspunktet for en uformell samtale mellom kunstnere, moderatorer og publikum.
Tirsdag 08. april 2025 kl. 17.30 – 19.00
LNM, Rådhusgata 25b, Oslo
Gratis inngang
Samtalen foregår på engelsk
Vibeke Slyngstad og Jinbin Chen er to malere som er opptatt av gjennomført realisme der maleriet åpner et vindu til verden. Ofte maler de motiver som befinner seg i umiddelbar nærhet av der de selv er; for eksempel når Slyngstad i en serie av malerier nitidig gjengir ugress, eller når Chen bruker foto som forlegg – hva er vel nærmere enn det som finnes online? I løpet av samtalen vil vi undersøke hvordan Slyngstad og Chen forholder seg til realistisk maleri, virkeligheten og koblingen mellom de to. Ønsker de å vise oss at verden er mer forunderlig og rik enn vi vanligvis oppfatter den? Hva er fordelen ved å male virkeligheten kontra andre måter den kan formidles på
Vibeke Slyngstad er kjent for sine psykologiske gripende figurer og interiører. Slyngstads malestil er forankret i romantikken samtidig som den refererer til samtidsfotografiets kritiske blikk på menneskets eksistens. Siden 2016 har hun integrert landskapsmotiver i sin praksis, for eksempel i utstillingen «Wild Weeds» (2024) på OSL.
Jinbin Chen har en mulidisiplinær praksis som inkluderer maleri, tekst, skulptur og performance. Chen er opptatt av det fragmentariske, og han sammenstiller impulser fra forskjellige kilder i enkeltverk og i utstillinger. Sentrale motiver er kroppen, begjæret og tilfeldige møter som kan ha et livsforandrende potesial.
Kvelden starter med at vi ser på verkene som vises, mens vi mingler. Deretter setter vi oss ned for en uformell samtale der vi sammen undersøker forskjeller og likheter i måten Slyngstad og Chen arbeider og tenker på. Alle som er til stede er velkommen til å stille spørsmål og kommentere under hele arrangementet. Etterpå kan de som ønsker bli med videre for en drink og fortsette samtalen på et serveringssted i nærheten.
________
Vibeke Slyngstad (f. 1968, Ålesund) er utdannet i Graz ved Kunst- og håndverkskolen Meisterschule für Malerei und Bildhauerei (1988-1989) og ved Kunsthøgskolen i Oslo (1989-1994). Hun har deltatt på en rekke utstillinger ved norske og skandinaviske institusjoner, og i 2009 ble hun representert ved Venezia-biennalen i utstillingen ‘The Collectors’ kuratert av Elmgreen & Dragset. Hun var også en del av utstillingen Inside Outside Architecture ved Nasjonalmuseet, og i 2017 hadde hun soloutstilling ‘Color me Gone’ på Haugar Kunstmuseum. Hennes arbeid er representert i flere private og offentlige samlinger, inkludert Nasjonalmuseet, British Museum, Kistefos Museum, Oslo Kommunes Kunstsamling, Stortinget, Sørlandets Kunstmuseum, Nordea kunstsamling, Storebrand, Equinor Kunstsamling og Telenor Art Collection. Nylige soloutstillinger inkluderer OSL contemporary (2024), Kristiansand Kunsthall (2018),), og ved Kristin Hjellegjerde Gallery, London (2021,2023). De siste årene har Slyngstad også vært del av flere gruppeutstillinger utenlands; ved Bocconi University, Milano (2018) og Fondaziona Made in Cloister, Napoli (2022).
Jinbin Chen (f. 1994, Guangdong, Kina) bor og arbeider i Oslo. Chen har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) (2021) og en bachelorgrad fra Kongelige Kunstakademiet i Haag, Nederland (2019). Tidligere soloutstillinger inkluderer "Dream Atlas", The Shophouse, Hong Kong (2024); "Portholes", STANDARD (OSLO), Oslo (2023); "Profetier om post-engel-æraen", Kunstnerforbundet, Oslo, (2023) og "Returnees", Kohn Gallery, Los Angeles, USA (2022). Nylige gruppeutstillinger inkluderer "Veldig forskjellige tendenser. Et utvalg av nye verk fra samlingen", Nasjonalmuseet, Oslo (2024); "Myten om kirsebærtreet", STANDARD (OSLO), Oslo (2023) og "Indoktrinering: Flerverdige gester", Fotogalleriet, Oslo (2023).
________
«Malere i samtale» er skapt av Rune Elgaard og Nicholas John Jones. Rune er billedkunstner som hovedsakelig arbeider med maleri. Han har en MFA fra KHIO, avdeling Kunstakademiet. Nicholas er billedkunstner og organisator. Han har en MFA fra Slade School of Fine Art, London. Han er skaper og leder av PRAKSIS som er et senter for kunst, research og læring i Oslo.