Malere i samtale: En plein air
Malere i samtale: En plein air

«Malere i samtale» er et konsept der to kunstnere inviteres til å ha en åpen samtale om maleri. Hver kunstner tar med ett verk som installeres i gallerirommet til LNM. Verkene er utgangspunktet for en uformell samtale mellom kunstnere, moderatorer og publikum.

Maleri er alltid begrenset av tekniske utfordringer. Før 1800-tallet malte man nesten utelukkende på atelieret, siden kunstneren fremstilte sine egne farger ved å rive pigmenter og blande dem med linolje. Med oppfinnelsen av malingstuben ble det mulig å transportere farge og male direkte etter et motiv – en plein air. Janicke Schønning (NO) og Patrik Entian (SE) er eksponenter for en slik praksis. Vi har invitert dem til en samtale om friluftsmaleri, og hva som ellers er på spill i kunstnerskapene.

Janicke Schønning bor og arbeider i Nordmarka i Oslo. Hun arbeider med motiver som er abstraherte tolkninger av landskapet og været. Gjennom alle årstider maler hun utendørs med farger som er sensitive for nedbør og temperatur slik at omgivelsene er med på å forme verket på en meget direkte måte. Regn, frost, skygger, jord, spor av insekter, elvevannets hvirvler, jordslag eller forvitring over tid setter spor i farger og underlag.

For Patrik Entian fungerer utendørsmaleriet som en slags snapshots av et der og da – påvirket av humør, vær og flaks. Han er opptatt av å male fra en posisjon der han befinner seg midt i motivet og hvor alt er rett foran blikket hans; fra de store vyene til registreringer av de minste detaljene i en busk. Maleprosessen drives frem av et ønske om at maleriene skal oppleves som virkelige, konkrete og konsentrerte.

Vi kommer inn på spørsmål om fordelene og ulempene ved friluftsmaleri kontra en atelierbasert praksis. I hvilken grad er naturen integrert i prosessen? Og hva er grunnen til at man holder ut i ti minus!?

Arrangementet begynner med at vi ser på verkene og mingler før selve samtalen. Alle er hjertelig velkommen.

________

«Malere i samtale» er skapt av Rune Elgaard og Nicholas John Jones. Rune er billedkunstner som hovedsakelig arbeider med maleri. Han har en MFA fra KHIO, avdeling Kunstakademiet. Nicholas er billedkunstner og organisator. Han har en MFA fra Slade School of Fine Art, London. Han er skaper og leder av PRAKSIS som er et senter for kunst, research og læring i Oslo.Malere i samtale: En plein air
 • Malere i samtale: En plein air
 • Patrik Entian
  Malere i samtale: En plein air
  • Malere i samtale: En plein air
  • Janicke Schønning
   Malere i samtale: En plein air
   • Malere i samtale: En plein air
   • Janicke Schønning
    Malere i samtale: En plein air
    • Malere i samtale: En plein air
    • Patrik Entian