LNM 50 år!
LNM 50 år!

I 2018 fyller LNM 50 år og det er bare å holde kalenderen åpen. Vi vil etter hvert legge ut invitasjoner til en perlerekke av utstillinger og arrangementer som i sum demonstrerer vitaliteten i gamle og nye malerier – akkurat nå. 

Gjennom utstillinger, filmvisning, konsert og en seminar-rekke vil LNMs 50 års jubileum undersøke maleriets posisjon i dag, og belyse hvordan den relaterer seg til det historiske bakteppet.

Det sagnomsuste året 1968 markerer starten på en brytningstid i politikk og samfunn. Etableringen av LNM samme år markerer på mange måter slutten på maleriets hegemoni her hjemme. Samtidig er det også en ny begynnelse. En ung Irma Salo Jæger blir styreleder i den nye fagorganisasjonen for maleri. Samme år gjør hun en stor separatutstilling på Kunstnernes Hus. Her presenterer hun publikum for nye ideer i malerier som lyser av framtidstro for mediet.
Maleriet har på 50 år gått fra å være det dominerende kunstuttrykket til å bli en del av samtidskunstens mangfold. Maleriets død har blitt erklært med jevne mellomrom. Kun for å bli etterfulgt av erklæringen om maleriets gjenoppstandelse. For mange eldre malere har det vært en krevende reise gjennom de siste tiårene. Men for mange yngre ligger det en frihet i at historiske bånd er revet over. 


I 2018 skal vi rydde rom for debatt og dialog, se, snakke og lytte – og løfte frem historiske og aktuelle verk. Stikkordet er «50/50».