Kiyoshi Yamamoto definere seg selv som tekstilkunstner, men jobber med mye annet enn bare tekstil. Arbeidene plasserer seg mellom materialbaserte objekter, via maleri og grafikk, til utsmykninger eller installasjon, og performance.
Ved første øyekast kan Yamamotos verk virke sarte, fargerike og visuelt vakre, men under overflaten ligger det kritiske og konfronterende spørsmål som tar for seg samfunnets strukturer både sosialt og politisk. Yamamoto bor i Bergen, har vokst opp i Rio de Janeiro og har foreldre fra både Japan og Portugal. Han balanserer mellom sine forskjellige bakgrunner og er opptatt av å vise at noe kan være flere ting samtidig.
Yamamoto har lenge vært inspirert av kunstneren og tekstildesigneren Anni Albers, av hennes tanker, ideer, kunst, liv og posisjon i kunsthistorien. Industrielle fremstillingsmåter og populærkulturelle elementer kombineres med tidkrevende håndlagde bestanddeler. Samarbeid er er et annet viktig aspekt i hans arbeid og kommer ofte til syne i mangfoldet av både steder og de menneskene han involverer i sine prosjekter.
Kiyoshi Yamamoto (f. 1982) er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Escola de Belas Artes i Rio de Janeiro og Central Saint Martins i London. Han har hatt separatutstillinger ved visningssteder som Kunstnerforbundet (2022), Trøndelag senter for samtidskunst (2021), Trafo Kunsthall (2021), Hå Gamle Prestegård (2020), S12 Galleri (2020) og Nitja senter for samtidskunst (2019). Han har kommende utstillinger ved blant annet Bomuldsfabrikken Kunsthall i Arendal og Bodø Biennale. I tillegg har Yamamoto deltatt i flere gruppeutstillinger, som ved Preus museum (2022), Stavanger Kunstmuseum (2021) og KUBE Museum i Ålesund (2020). Arbeidene hans er kjøpt inn av blant annet Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, KODE Kunstmuseum, Den Norske Ambassade i Brasilia, DNB kunstforening, Oslo kommune og Bergen kommune. Han har undervist ved ulike institusjoner, som ved Fakultetet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen, Kunstakademiet i Tromsø og Sámi Allaskuvla (Samisk høgskole) i Kautokeino.