Vi koster på oss å ta et tilbakeblikk på utstillingene og arrangementene vi avviklet i året som gikk og sier samtidig takk til alle kunstnerne vi hadde gleden av å jobbe med i 2018! En stor takk går også til våre medlemmer, besøkende og samarbeidspartere - vi ser frem til et nytt år med maleri og moro!

Unge inviterte 2018

18. januar – 04. februar 2018
Unge inviterte 2018
Fredrick Arnøy, Wendimagegn Belete, Ruben Eikebø, Lina Norell og Hanna Roloff

LNM har en lang tradisjon for å invitere unge nyutdannede kunstnere til utstilling og det er spesielt viktig for LNM å bidra til å gi nye stemmer i maleriet en plass i offentligheten. Utstillingen viser noe av bredden i det yngre kunstfeltet i dag og de fem kunstnerne representerer ulike innfallsvinkler til maleriet.

25. januar 2018 kl. 18:00-19:30
Kunstnersamtale med unge inviterte
Samtale mellom styreleder Øystein Tømmerås og fire av kunstnerne: Fredrick Arnøy, Ruben Eikebø, Lina Norell og Hanna Roloff



Vegard Vindenes: Front

08. februar – 04. mars 2018
Vegard Vindenes
Front

I sine malerier tar Vindenes utgangspunkt i fotografier av bygninger, skulpturer og konstruksjoner, og han benytter i tillegg modeller som hjelpemiddel i prosessen. Han komponerer flere variasjoner av hvert motiv, gjerne bygget opp av de samme geometriske grunnmodulene.



Filmkveld: Painters Painting

21. februar 2018 kl. 18:00-20:00
Filmkveld: Painters Painting

Filmen framstiller portretter av de legendariske kunstskikkelsene som gjorde seg gjeldende i New Yorks kunstscene fra 1940-1970.



Mona Orstad Hansen: Det utspiller seg i ett stykke

08. mars – 08. april 2018
Mona Orstad Hansen
Det utspiller seg i ett stykke

Mona Orstad Hansens arbeider er en pågående undersøkelse av det abstrakte maleriets muligheter. Hun forkaster, foredler, går i dybden og undersøker hva som er meningsfullt.

08. mars – 08. april 2018
Prosjektrommet: Nicklas Gahnström
Hors d'æuvre

Vi har invitert Nicklas Gahnström til å vise en serie mindre verk utført på knekkebrød i vårt prosjektrom.

10. mars 2018 kl. 13:00-14:30
Kunstnersamtale
Samtale mellom kunstkritiker Trond Borgen, Mona Orstad Hansen og Nils Eger

Stavangers mest profilerte kunstkritiker, Trond Borgen, tar veien til Oslo for å innvie oss i arbeidene til våre to utstillende Stavangerkunstnere i 2018, Mona Orstad Hansen og Nils Eger.

17. mars 2018 kl. 14:00-15:00
Barneverksted: Øyet som ser

Vi skal lage knekkebrødkunst inspirert av Nicklas Gahnströms utstilling i prosjektrommet. Lurer du på hva det er så ta turen innom LNM lørdag!



Rune Elgaard: Postkort fra Palavas

12. april – 06. mai 2018
Rune Elgaard
Postkort fra Palavas

Rune Elgaard ser på kunsthistorien som et reservoar av tegn som kan gjenbrukes og gis nye betydninger. Han gjengir ofte eksisterende motiver i sine malerier og tegninger, og verkene består av få, ulike elementer.

12. april – 06. mai 2018
Prosjektrommet: Geir Stadheim
Trådløs Kommunikasjon

Geir Stadheim viser en serie små og mellomstore akrylmalerier på papir og lerret. Verkene har et figurativt utgangspunkt og forestiller menneskefigurer, natur, bygninger og elementer av industriell karakter.



Marius Martinussen: Simple Complex

09. mai – 03. juni 2018
Marius Martinussen
Simple Complex

For sin utstilling i LNM har Martinussen utarbeidet en ny verksserie hvor han har jobbet mot en rendyrking av abstraksjonen. I Simple Complex har han arbeidet med maleriets flate gjennom felter av graderte, dekkende og overlappende sjikt som bygger opp bildets endelige form.

26. mai 2018 kl. 12:00–13:30
Barneverksted: Øyet som ser
Vi utforsker farger!

I forbindelse med Marius Martinussens utstilling utforsker vi hva som skjer når vi blander farger sammen i vann og på papir. Marius bruker også mye maskeringstape når han lager bildene sine. Hva skjer når vi forsøker å bruke det?



Hanna Sjöstrand: Gudenes Felt

07. juni – 01. juli 2018
Hanna Sjöstrand
Gudenes Felt

Hanna Sjöstrand er først og fremst en maler og hun undersøker hvordan maleriet kan skildre hverdagen og levde opplevelser. Dette gjør hun med bakgrunn i en interesse for ulike fag- og samfunnsområder.



Apichaya Wanthiang: Drivved og spøkelsesjegere

09. august – 02. september 2018
Apichaya Wanthiang
Drivved og spøkelsesjegere

For utstillingen Drivved og spøkelsesjegere har Apichaya Wanthiang benyttet visuelt kildemateriale fra oversvømmelser og flom som grunnlag for sitt arbeid. I tillegg til at dette bakgrunnsmaterialet er brukt som konkrete motiver er flombegrepet utforsket i overført betydning.

02. september 2018 kl. 15:00–16:00
Kunstnersamtale
Apichaya Wanthiang i samtale med Rhea Dall (UKS)

Aktuell utstiller Apichaya Wanthiang snakker med Rhea Dall, direktør for Unge Kunstneres Samfund, om arbeidene i utstillingen Drivved og spøkelsesjegere.

Drivved og spøkelsesjegere ble nominert til prisen for Årets Utstilling av Subjekt



Nils Eger: Fra en reise

06. september – 30. september 2018
Nils Eger
Fra en reise

I utstillingen Fra en reise viser Nils Eger erindringsbilder utarbeidet fra minner og sanseinntrykk. Gjennom motivvalg og teknikk bearbeider Eger en fragmentert og abstrahert innfallsvinkel til persepsjon og hukommelse: Kunstneren bygger opp et visuelt formspråk der lys, landskap og arkitektur er dekonstruert og gjenoppbygget med en kontant geometri, til en subjektiv og overskridende opplevelse.

06. september – 30. september 2018
Prosjektrommet: Askheim / Melsom
Hva sa du?

For utstillingen ‘Hva sa du?’ har Hans Askheim og Irina Melsom laget en intim serie miniatyrportretter som representerer deres nettverk av kunstnere fra Storbritannia og Norge.



Kristin Austreid: Glassøyeklangen

04. oktober – 28. oktober 2018
Kristin Austreid
Glassøyeklangen

I arbeidet mot denne utstillingen har Austreid samlet og fotografert utsnitt av gjenstander og overflater. Bildematerialet er så blitt bearbeidet i papirform på ulike måter, og stilt sammen med objekter og materialer. Denne kombinasjonen av det flate fotoet og det tredimensjonale objektet er igjen fotografert.

04. oktober – 28. oktober 2018
Prosjektrommet: Maria Brinch
Monday Close

For utstillingen I utstillingen Monday Close viser Maria Brinch nye arbeider i en serie veggtepper av linoleum på smijern. Arbeidene er en fortsettelse av pågående prosjekter gjort under lengre opphold i Myanmar og Uganda de siste årene. Brinch lanserte sin seneste bok, The Birthday Paper #5, under åpningen.

25. oktober 2018 kl. 18.00–19.00
Kunstnersamtale
Kristin Austreid og Thomas Sæverud

I forbindelse med utstillingen Glassøyeklangen har Kristin Austreid en samtale med tidligere styreleder Thomas Sæverud om hennes kunstneriske praksis og verkene hun viser i galleriet.



jub.png

9. november 2018 - 6. januar 2019
LNMs Jubileumsutstilling: 1968 | 2018
LNM & Kunstnernes Hus

Jubileumsutstillingen 1968 | 2018 består av verk fra 1968 og 2018 som møtes til samtale og brytning. Jubileumsutstillingen er kuratert som én utstilling, men vises på to steder: på Kunstnernes Hus og i LNMs galleri.

Ved siden av utstillingen ble det arrangert et omfattende jubileumsprogram som inkluderte filmvisninger, jazz-konsert, kunstnersamtale, maleri-quiz og paneldebatt. I forbindelse med jubileet ble det også publisert en katalog. Trykk her for å se hele jubileumsprogrammet samt bilder fra utstillingen.